Wereldreis: week #15

Jazz, Red Delicious, Granny Smith, Fuji: we hebben ze allemaal geplukt deze week. Het initiële plan was om te plukken tot Pasen en dit lijkt te lukken.

03/04/2017 – 09/04/2017, tijdzone CET +9

Maandag: Dagje verlof

Aanvankelijk wouden we (nog) geen dag verlof nemen, maar het komt goed uit om even uit te rusten alvorens naar de volgende boerderij te gaan. De Indiër waar ik nu al een week naartoe wil gaan, is dicht op maandag. Daarom beslissen we eens naar Wagga Wagga te rijden. Dit is de enige stad in ‘de buurt’. De rit duurt zo’n 1,5 uur.
We gaan nog eens een koffie drinken en uitgebreid winkelen bij Aldi en Woolworths. In Wagga Wagga is er ook een kleine (gratis) zoo. Het is een fijne zoo met enkel wat Australische dieren zoals kangoeroes en emoes.

Thaise lunch en de zoo in Wagga Wagga

Dinsdag: Appels plukken op een nieuwe boerderij

Onze Chinese baas Romeo heeft gevraagd om om 7u20 op de nieuwe boerderij te staan zodat hij de uitleg kan geven wat we moeten plukken. We staan met een paar mensen te wachten en hoe langer we wachten hoe meer mensen er toekomen. Uiteindelijk is het 8u wanneer Romeo toekomt. Er staan zeker 30 à 40 plukkers, waarvan zo’n 80% Aziaten. De hele uitleg en het organiseren van de rijen duurt meer dan een uur. Er wordt meer Chinees gepraat dan Engels.
De prijs van de bin is 10 dollar meer dan diegene van vorige week! Maar mijn enthousiasme wordt al snel getemperd door de hele uitleg. We doen aan color picking vandaag. Dit wil zeggen dat we enkel de glanzend rode appels mogen plukken, die tenminste voor de helft rood zien. De rest moeten we laten hangen. Waar hangen glanzend rode appels? Juist, vanboven. De boomgaard is de grootste van Batlow en het lijkt hier bijna een fabriek. Het vullen van de bin gaat tergend traag. Waar we vorige week nog konden luisteren naar vogels, zijn er hier enkel tractoren te horen en Chinezen die tegen mekaar zitten te ratelen. We mopperen een beetje tegen één van de supervisors en niet veel later komt Romeo even langs. Morgen mogen we naar een andere boerderij.

Woensdag: Appels plukken op nog een nieuwe boerderij

Wanneer we toekomen op de boerderij Seven Springs ziet het er al veel beter uit. We krijgen een rij toegewezen en beginnen meteen te plukken zoals we gewoon zijn van vorige week. Strip picking, ofwel heel de boom kaal plukken. De bins leveren minder geld op maar we kunnen er veel meer vullen. Hierdoor verdienen we dubbel zoveel als gisteren. Het plukken van Red Delicious loopt overal op zijn einde maar hopelijk kunnen we hier nadien nog even blijven.

Seven Springs

Donderdag: Dag 2 bij Seven Springs

Vandaag plukken we verder waar we gisteren gestopt zijn. De rij is bijna helemaal geplukt. No worries, vertelt Renee (de supervisor), if you’re finished I’ll move you to the Grannies. Euh, wat? Ok, Granny Smith. Ik wil graag eens Granny Smith plukken. Renee vertelt er al direct bij dat we erg voorzichtig moeten zijn. Als je te hard duwt, komen er al snel blutsen in. Dit mag absoluut niet! Je krijgt twee waarschuwingen, zegt ze kordaat, en daarna moet je naar huis.
Het plukken gaat trager maar we krijgen wel meer betaald per bin. Al compenseert de hogere prijs niet voor het tragere tempo. Ook is het moeilijk om groene appels te spotten in een groene boom. Morgen zal het wel beter gaan.

Granny Smith

Vrijdag: Dag 3 bij Seven Springs

Geen topdag vandaag. We plukken opnieuw Granny Smith maar veel bins krijgen we niet gevuld. Renee is wel tevreden over de kwaliteit. We krijgen geen enkele opmerking. Maar helaas krijgen we geen geld voor kwaliteit. Morgen en overmorgen wordt er niet gewerkt op deze boerderij. Maar we krijgen een berichtje van onze Chinese baas dat we morgen terug naar de boerderij van vorige week mogen. Zo snel al? Het plukken van Fuji zou nog tenminste 10 dagen duren. We zijn benieuwd naar morgen!

Otto aan het werk – Cider uit Batlow, de lokale economie steunen

Zaterdag: Terug naar waar het allemaal begon

Ha, het voelt goed om terug op Michael’s farm te zijn. Dit is de boomgaard waar we vorige week de hele week hebben geplukt. De Fuji’s zijn rijp om te plukken. We proeven er een paar en ze zijn zo lekker. We kunnen meteen alweer 7 bins plukken en halen nog eens een deftig dagloon. We verlengen onze camping voor nog een week. Het is fijn om te plukken hier. Morgen en maandag gaat het regenen maar de dagen nadien zien er droog en zonnig uit.
We sluiten de dag af met een portie fish and chips en kijken naar de film ‘A street cat named Bob‘.

Fish & Chips – We kopen eindelijk Tim Tams, dé Australische koekjes

Zondag: Regendag

Het heeft deze nacht al serieus geregend en volgens de voorspellingen gaat het de hele dag nog zo zijn. ‘Too wet to work‘, stuurt Romeo ’s morgens vroeg. We beslissen om naar Tumut te rijden, een dorpje op 30 km. We parkeren onszelf voor de Telstra wifi hotspot en internetten er op los.

Volgende week plukken we nog wat verder. Op Pasen en paasmaandag wordt er gewerkt mits het goed weer is. De voorspellingen zijn alleszins hoopgevend. Na Pasen (dinsdag of woensdag) plannen we verder te reizen. Eerste stop: Canberra!

  1. Marc Cruyt-Mia Missinne says:

    appels en appels en nog eens appels. De verschillende merken staan nu wel in ons hoofd gegrift. Nooit zullen we nog een appel kopen zonder dat we weten welk merk het is. En nooit zullen we nog een appel opeten zonder aan jullie te denken. Wees voorzichtig bij het plukken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like