Wereldreis: week #20

Kilometers en kilometers rechtdoor over wegen dwars door suikerrietplantages afgewisseld met onbewoonde ‘bush‘ zorgen voor een ééntonige week, maar we moeten de afstand rijden om in het snorkelparadijs Cairns te geraken. Vriendelijke Macropodidae maken het toch een onvergetelijke week.

08/05/2017 – 14/05/2017, tijdzone CET +9

Maandag: Brisbane verkennen deel 2

Zaterdag hebben we nog niet alles kunnen bezoeken in Brisbane. Alvorens Brisbane te verlaten, nemen we een kijkje in het GOMA. Ofwel Gallery of Modern Art. De dinosaurus op Ikea-meubelen kan mij het meest verbazen. Of een bloem gemaakt uit honderden sojasaus visjes (zoals je bij je sushi krijgt), het is moeilijk kiezen.
We lunchen bij een lekkere Indiër. Het doet me denken aan alle lekkere Indische gerechten die we aten in Kuala Lumpur.
Daarna wandelen we nog even over Southbank, één van de hippe buurten in Brisbane. Café’s en restaurants zijn gevestigd langs de rivier en aangelegde zwembaden. Dit moet zeker een toffe plek zijn als het zonnig is.
Het regent nog harder terwijl we Sunshine Coast passeren. Oh ironie.

GOMA – Lunch – Southbank (Brisbane)

Dinsdag: Wandelen door Noosa National Park

In Noosa National park lopen er verschillende wandelpaden. We wandelen langs de kust naar het verste punt in het park. Noosa is één van dé surfplekken in Australië en we passeren dan ook de ene surfer na de andere. Het blijft fijn om naar te kijken, maar met alle rotsen hier lijkt het me toch maar gevaarlijk. Hoe verder we wandelen, hoe rustiger het wordt. We wandelen terug langs het pad door het binnenland.

Gratis kamperen – Noosa National Park

Woensdag: Kilometers afleggen

Wie denkt dat het altijd mooi weer is in Australië, heeft het alweer mis. Het heeft de hele nacht geregend en het ziet er niet naar uit dat het direct gaat stoppen. Alles hangt vol zand. Urgh, dit ga ik niet missen. Er valt hier weinig tot niets te beleven in de regen, dus we beslissen vandaag zo’n 400 kilometer verder te rijden naar Town 1770.
Onderweg lunchen we in Maryborough, de Mary Poppins stad. Hier werd schrijfster en bedenkster PL Travers geboren.
De volgende stop is Bundaberg. Bundaberg Rum is erg populair in Australië. Ik drink niet graag rum dus we passen voor de tour. Maar een foto bij de gigantische fles kan natuurlijk niet ontbreken.
Morgen belooft een zonnige dag te worden. We lassen een rustdag in.

Otto met Mary Poppins – Bijna in Cairns – Bundaberg

Donderdag: Kangoeroes

Het is nog maar 6u30 maar je merkt meteen dat het vandaag warm gaat worden. Er is geen wolkje aan de lucht en we kunnen nog eens buiten ontbijten. We sliepen vannacht op een camping in een Kangaroo Sanctuary. De kangoeroes huppelen hier vrij rond tussen de tenten en de campervans. Het is zo’n fijne plek dat we beslissen nog een nacht te blijven.
We verlaten de camping heel even voor lunch en voor een kort bezoek aan Town 1770. Het is een heel klein dorpje waar ontdekkingsreiziger James Cook aan wal kwam in, je raadt het nooit, 1770. Om het historisch dorpje te bewaren mag er niets bijgebouwd worden. Het is klein en rustig.

Elke dag organiseert de man van de camping een tour met wat meer info over kangoeroes. Kangoeroes eten enkel gras maar zoete aardappel kan geen kwaad. Als deel van de tour voeden we de kangoeroes met zoete aardappel. Aan de uitleg merken we al snel dat de man nogal gekant is tegen de overheid. Hij ziet de toekomst somber in. Volgens hem worden kangoeroes massaal neergeschoten omdat ze gras eten op weilanden die bestemd zijn voor koeien. Doordat China verwesterd, moeten er meer koeien worden gekweekt om aan de toegenomen vraag te voldoen. Rijke Chinezen willen ook Westers leven en rundsvlees eten. Bijgevolg zal de kangoeroe uitsterven binnen dit en 20 jaar. Hopelijk ligt de waarheid ergens tussenin. Dit is zo’n schattig beest dat echt niks of niemand kwaad doet.

Kangoeroes

Vrijdag & zaterdag: Nog meer kilometers afleggen

In de komende 600 kilometer, is er weinig tot niets te beleven. We rijden dan ook twee dagen door, bijna onophoudend langs suikerrietplantages. De weg is saai en lang. We maken een korte stop in Rockhampton, the beef capital of Australia. Daar eten we een lekkere steak. Nee grapje, natuurlijk niet! Maar je kan hier blijkbaar wel lekkere steak eten. Verder stoppen we nog in Mackay waar er nog enkele Art Deco gebouwen staan. We krijgen een kaart en bekijken wat gebouwen. Mooi!

Ruiten wassen – Overnachten bij een tankstation – Art Deco in Mackay

Zondag: Kangoeroes bij zonsopgang

De wekker gaat af om 6u10. We kleden ons om en wandelen naar het strand. Elke ochtend spoelen hier zaadjes aan van de mangrove bomen iets verder op het strand. Wallabies/kangoeroes vinden dit heel lekker. Hierdoor zit het strand vol kangoeroes. Of wallabies. Het verschil is moeilijk te zien. Alleszins, het is werkelijk een prachtig zicht! De lucht wordt oranje en kangoeroes springen over het strand.
We ruimen alles op en rijden verder naar Airlie Beach. Dit gebied werd het ergst getroffen door cycloon Debbie afgelopen maand. Op zich is alles normaal, enkel aan de bomen kan je de schade nog zien. We passeren palmbomen zonder bladeren, of bomen die helemaal afgezaagd zijn. Apart zicht.

Cape Hillsborough

Volgende week: In Airlie Beach is de haven waar alle boten vertrekken naar de Whitsundays. We hebben tickets gekocht om dit morgen te doen. Erg benieuwd! Daarna rijden we verder naar Cairns, de toegangspoort tot het bekende Great Barrier Reef. Hier plannen we eind volgende week aan te komen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like