Wereldreis: week #40

Na nog wat lekker eten en een gevangenisbezoek, wisselen we Zuid-Korea terug in voor Thailand. We fietsen door de straten van Bangkok en daarna langs de ruïnes van Ayutthaya.

25/09/2017 – 01/10/2017

Maandag: Shoppen in Myeongdong

Hét shoppingdistrict van Seoul is Myeongdong. Hoewel we niets willen kopen, kunnen we Seoul niet verlaten zonder eens door Myeongdong te struinen. De winkelstraten worden hier vooral gedomineerd door winkels met make-up en verzorgingsproducten. Nergens ter wereld zag ik zoveel winkels met enkel schoonheidsproducten. Er zijn zoveel Koreaanse merken, ongelooflijk. De druk op meisjes om een witte egale huid te hebben is dan ook heel groot. Ik zou hier geen tienermeisje willen zijn. Ik heb de beste indruk bij Nature Republic en koop een paar producten.
Iets verder in de winkelstraat smullen we van een portie Bingsu, een typisch Koreaans dessert met ijs, fruit en stukjes kaastaart. Het is zo lekker dat we beslissen morgen nog eens terug te komen.

Myeongdong

Dinsdag: Een bezoek aan de gevangenis

De laatste dag in Seoul is aangebroken. Er staat nog één museum op het lijstje en dat is het Seodaemun Prison Museum. Deze gevangenis werd gebouwd in het begin van de twintigste eeuw en tijdens de Japanse bezetting van Korea gebruikt om Koreanen op te sluiten die in opstand kwamen tegen het Japanse regime. De gebouwen en de wanpraktijken die worden tentoongesteld doen me erg denken aan Auschwitz. Tja, er is maar één woord voor: verschrikkelijk. Maar het museum is erg interessant.
Om alles door te spoelen, nemen we de metro terug naar Myeongdong waar we nog een Bingsu bestellen. Gisteren gingen we voor blauwe bessen, vandaag voor mango. Mmm, lekker.

Promotie voor een kattencafé – Seodaemun Prison museum – Bingsu

Woensdag: Terug naar Bangkok

Vandaag vliegen we terug naar Bangkok. Dit keer is de vlucht op een normaal uur en kunnen we het openbaar vervoer gebruiken om de luchthaven te bereiken. De luchthaven is erg indrukwekkend en de mooiste luchthaven waar ik al geweest ben. De balie van Air Asia is helaas wel alweer onderbemand en we schuiven meer dan een uur aan om onze koffers af te geven. Alles duurt zo verschrikkelijk lang dat we uiteindelijk moeten lopen om de vlucht te halen. Fieuw.
Na een vlucht van vijf uur en een tijdsverschil van twee uur, zijn we weer behoorlijk uitgeput. De tropische warmte overvalt ons meteen wanneer we buiten wandelen. We zijn terug in Thailand!

Donderdag: Zalando?

De shopping malls van Bangkok bieden ons de gelegenheid op zoek te gaan naar nieuwe kleren, in westerse maten. Het blijkt een onsuccesvolle trip te worden. Ik heb echt een hekel aan winkelen voor kleren. Zalando, ik mis jou. Op weg naar het hostel verzwik ik mijn enkel op één van de voetpaden. In Bangkok heb je echt wel twee paar ogen nodig. Eentje om het verkeer in de gaten te houden en eentje om de grond te inspecteren op gaten en andere obstakels (bomen en palen op de meest random plaatsen). Geen topdag. Maar we hebben wel een lekkere Pad Thai gegeten.

Straatbeeld – Victory Monument tijdens de avond

Vrijdag: Fietsen door Bangkok

We starten de dag in Lumphini Park, het Central Park van Bangkok. Er ligt iets meer verharde weg dan verwacht, maar we spotten wel enkele varanen. Enkele grote exemplaren zonnen langs de kant van het water. We hadden niet gedacht deze beesten tegen te komen in het midden van de stad.
Om twee uur hebben we ons ingeschreven voor een georganiseerde fietstocht. Voor de fietstocht gaan we lunchen in een restaurant op de achtste verdieping, met toepasselijke naam Riverview Guesthouse. We hebben een mooi zicht over de Chao Phraya rivier en de hoge gebouwen van Bangkok. Het eten is ook enorm lekker. Oh, wat mij betreft gaat er niets boven de Thaise keuken.
Daarna is het tijd voor de fietstocht. Een Nederlander startte dit kantoor op en bijgevolg zijn er heel wat Nederlanders die deelnemen aan de tour. De man is ondertussen overleden en onze gids is dan ook een echte Thaise. We fietsen door Chinatown en steken daarna het water over om te fietsen door het échte Bangkok. We volgen haar door kleine steegjes en ze geeft uitleg over tempels en gebruiken die we onderweg tegenkomen. Het is zo een fijne tour, erg geslaagd!

Varaan in Lumphini Park – Uitzicht tijdens lunch – Snack (gefrituurde banaan) tijdens fietstocht – Kat op de bloemenmarkt

Zaterdag: Op naar Ayutthaya

We kozen speciaal een hostel aan het Victory Monument omdat hier de bussen vertrekken naar Ayutthaya. Nu blijkt dat dit busstation niet meer bestaat en we moeten toch naar het grote busstation in het noorden van de stad. Het duurt een tijdje voor we kunnen vertrekken, maar uiteindelijk komen we in de namiddag aan in Ayuttahaya. We worden meteen getrakteerd op enkele serieuze regenbuien. Tja, het is nu eenmaal regenseizoen in Thailand.
Na een lekkere lunch, verkennen we stad. Of liever, het oude gedeelte van de stad. Zoals ik eerder schreef was Ayutthaya tot in de 18de eeuw de hoofdstad van Siam. Het oude stadsgedeelte is bezaaid met ruïnes van de vroegere tempels. We wandelen naar het informatiecentrum waar een interessante exhibitie loopt over de geschiedenis van de stad. Enkele eeuwen geleden was dit één van de grootste en multi-culturele steden aan deze kant van de wereld. Onderweg strompelen er een paar olifanten voorbij. Op de rug van de olifanten staan stoeltjes waar toeristen genieten van het uitzicht. Dat er nog steeds mensen zijn die dit steunen anno 2017 breekt mijn hart.

Lunch – Tuktuks in Ayutthaya zien er een beetje anders uit – Straatbeeld

Zondag: Fietsen langs de ruïnes van Ayutthaya

De ruïnes van Ayutthaya liggen verspreid over het oude stadsgedeelte en de afstanden zijn net te groot om te wandelen. We huren twee fietsen en fietsen langs de tempels. Het is echt zo verschrikkelijk warm en vochtig. Het fietsen doet enigszins deugd maar de fiets is oud en ik kan niet snel genoeg fietsen om een beetje wind te creëren. We ontdekken een café met ijskoude airco en gaan twee keer terug om af te koelen. Tussen de buien en drankpauzes, proberen we nog een aantal tempels te bezoeken. Twee jaar geleden bezochten we Sukhothai, wat ons betreft toch een betere locatie om de ruïnes van tempels te bekijken.
We sluiten de dag af met een lokale specialiteit, namelijk Roti Sai Mai. Voor 35 baht (0,90 euro) krijgen we een zak met gesmolten palmsuiker en een hoop dunne pannenkoeken (roti). De bedoeling is om de palmsuiker tussen de pannenkoeken te rollen. Erg lekker!

Ruïnes – Roti Sai Mai

Volgende week reizen we verder naar Chiang Mai, een stad in het noorden van Thailand. Twee jaar geleden bezochten we deze stad al, maar de reden dat we terugkeren is voornamelijk om de Mae Hon Son loop te rijden. Hier plannen we tegen het weekend aan te starten.

 1. Marc Cruyt-Mia Missinne says:

  Bangkok en Thailand is precies jullie tweede vaderland geworden. Hoe is Otto daar in Gods naam in geslaagd met die palmsuiker en die pannenkoeken? Is je voet al weer beter Linde? Zul je nog veel nodig hebben. We blijven het opvolgen en hier is de herfst begonnen.

  1. Die slierten zijn de palmsuiker die we tussen de groene pannenkoeken moesten leggen. Het ziet er wel een beetje raar uit!
   Mijn voet is gelukkig weer normaal.

 2. Carina Sleven says:

  Ben blij dat het tijdens jullie verblijf in Zuid – Korea rustig is gebleven . Je weet maar nooit met die 2 zotten aan de macht . Het ziet er weer allemaal overweldigend uit . Ik ben het ook helemaal met U eens Linde wat betreft die ritjes op olifanten . Is dat nu echt nodig ? Zal ik nooit doen . Maar ja , denk dat ik ook nooit in Thailand zal geraken . Hopelijk valt de schade aan je voet mee zodat je rustig kunt verder trekken . Verzorg je maar goed . Groetjes uit het kille,koude en grijze België .

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like