Wereldreis: Week #43

De laatste week in Thailand proberen we nog wat activiteiten af te ronden die op ons verlanglijstje staan. Koken, opium en spiderman uithangen.

16/10/2017 – 22/10/2017

Maandag: Thaïs koken

Nergens in Thailand zijn er zoveel kookscholen als in Chiang Mai. Het aanbod is gigantisch en gisteren gingen we dan ook zorgvuldig op zoek naar een gepaste kookschool.
Om half negen worden we opgehaald. De groep bestaat uit een Spaans koppel, een Amerikaanse vrouw en een vrouw uit Taiwan. We starten op een lokale markt waar onze lesgeefster uitleg geeft over de typische ingrediënten. Ze koopt ook alle groenten die we nadien zullen gebruiken in de gerechten.
Vandaag leren we zes gerechten die we mogen kiezen uit een lijstje. We beginnen met een stir-fried gerecht, direct mijn favoriet. Het blijkt eigenlijk ontzettend simpel te zijn! Dit moeten we thuis nog eens proberen. De zoektocht naar de juiste ingrediënten zal thuis wel een groter probleem zijn. Daarna maken we nog een soep en stampen we chilli’s fijn voor de curry pasta. Deze gebruiken we nadien om een currygerecht te maken. Tot slot bereiden we nog een voorgerecht en een nagerecht. Alles is zo lekker en buiten de curry pasta is het vrij simpel.
Na al dit eten zitten we zo vol, net zoals op Kerstmis!

Thaïse kookles

Dinsdag: Op naar Chiang Rai

Vandaag nemen we de bus naar Chiang Rai, een stad op drie uur rijden van Chiang Mai. Twee jaar geleden bezochten we deze stad al, maar toen moesten we de Golden Triangle met zijn geprezen Opium Museum overslaan. Aangekomen in Chiang Rai blijkt het busstation nog steeds in aanbouw en ik herinner mij nog de tijdelijke halte.
Het hotel is heel schattig en kleurrijk. Na check-in wandelen we rond in de stad. De temperatuur is aangenaam en het lijkt iets minder vochtig.

Chiang Rai

Woensdag: Plan B

Volgens de eigenares van het hotel kunnen we een minivan nemen naar de gouden driehoek. Aan het busstation blijkt er helaas geen minivan te zijn. Laagseizoen? We zullen twee lokale bussen moeten nemen. We nemen plaats in de bus maar na veertig minuten blijkt deze nog steeds geen aanstalte te maken om te vertrekken. We beslissen morgen wat vroeger in de ochtend terug te komen.
Op naar plan B. We huren een scooter en rijden naar Baan Dam ofwel Black House. Dit blijkt een vreemde collectie te zijn van zwarte gebouwen en tempels. De zwarte huisjes zijn gevuld met vreemde objecten gaande van berenvellen en krodillenvellen tot allerlei soorten geweien. Dit zorgt voor een akelige sfeer. De kunstenaar, Thawan Duchanee, wil een moderne invulling geven aan het buddhistisch gedachtengoed met gebruik van folklore objecten. Best wel een unieke beleving! We rijden nog verder richting Singha Park, eigendom van de beroemde Thaise brouwerij. Het is een heel mooi en gigantisch aangelegd park met thee- en graanplantages. Zo aangelegd (en on-Aziatisch) dat er bijna geen schaduw te vinden is. Het is misschien minder vochtig, maar de zon blijft branden!

Black House

Donderdag: Gouden driehoek

Een nieuwe dag ofwel een nieuwe poging om de gouden driehoek te bereiken. We zorgen dat we wat vroeger aan de bushalte zijn en nemen de bus naar Chiang Saen. De bus is voor de helft gevuld met monniken. Aangekomen in Chiang Saen, nemen we een Songtaew (pick-up met twee planken in de laadbak) naar Sop Ruak. We nemen plaats tussen een aantal grote zakken met eten dat ik niet kan identificeren. Het blijkt gebakken of gefrituurd varkensvlees te zijn. De vrouw tegenover mij probeert uit te leggen dat dit een lokale specialiteit is.
We worden afgezet aan het Hall of Opium. Zoals in de reisgids staat is het een gigantisch gebouw, gesponsord door de Koningin. Het lijkt alsof we de enigen in het museum zijn, maar daarna komen we toch nog een aantal mensen tegen. Het museum is erg interessant en tekst wordt afgewisseld met film en lichtspektakel. Het is echt iets dat je hier niet zou verwachten. We lezen en bekijken alles uitgebreid. Daarna wandelen we terug naar het centrum van het dorp, waar je een zicht hebt op het drielandenpunt (Thailand – Laos – Myanmar). Na een verplichte foto van het bord, beginnen we aan de rit terug naar Chiang Rai.

De bus – Gouden Driehoek – Blauwe tempel op weg naar Chiang Mai – Hall Of Opium

Vrijdag: Terug naar Chiang Mai

Na een lekker ontbijt, nemen we de bus terug naar Chiang Mai. In Chiang Mai zijn er heel wat hippe hostels. Voor de verandering slapen we nog eens in een hostel. Het is heel modern en de locatie is ideaal. We rusten vooral uit van de busrit.

Hostel in Chiang Mai

Zaterdag: Koopjesjacht

Een aantal weken geleden zagen we een mooi schilderij in één van de kunstgallerijen. We gaan er naartoe om het schilderij te kopen. Gelukkig was het er nog, en de verkoopster verpakt het schilderij voor verzending. Blijkbaar is het dichtste postkantoor op zaterdag gesloten in de namiddag. We doorkruisen Chiang Mai op zoek naar een postkantoor en uiteindelijk vinden we er gelukkig één dat nog open is. Thuis zullen we een mooi souvenir kunnen ophangen!

Zondag: Ziplinen door de Thaïse jungle

Vandaag gaan we ziplinen! Om acht uur worden we opgehaald en we rijden naar Mai Sae, een dorp op een uur rijden. Het is een erg dure activiteit, zeker naar Thaïse normen. Dus we hopen dat het zijn geld waard zal zijn. Bij aankomst vullen we de nodige papieren in en wordt ons verteld dat we binnen een aantal minuten gaan vertrekken. Even later komen ze daarop terug en moeten we nog bijna een uur wachten op het tweede deel van de groep. Ze voeren ons even naar een waterval nabij om de tijd te doden. Mooie waterval, maar wij willen ziplinen! Terug aangekomen worden we in onze veiligheidsuitrusting gestoken en kunnen we er aan beginnen. We ziplinen letterlijk van boom tot boom over de jungle, soms wel meer dan een kilometer aan één stuk. Het geeft echt een gevoel alsof je een tropische vogel bent die door de jungle vliegt! We maken kennis met een Amerikaanse groepsgenoot waar we ‘s avonds nog iets mee gaan drinken. Hij biedt een slaapplaats aan als we ooit in Seattle langskomen, handig!

Een paar wazige foto’s van de zipline

Volgende week vertrekken we naar Laos, zeer benieuwd naar onze eerste kennismaking met Laos. In Luang Prabang zullen we onze Belgische vrienden Silke en Joris terugzien!

  1. Carina Sleven says:

    Niet te geloven wat jullie allemaal al gezien hebben . Om nooit te vergeten . Ook het eten is iets naar jullie zin . Ik ken er helaas niets van maar volgende maand ga ik met mijn vriendin bij de Thai eten hier in Leopoldsburg . Dus Linde als je suggesties hebt laat het maar weten . Als je terug in het land bent dan geeft ge maar eens een kook demonstratie . Geniet verder nog van al het lekkers daar .

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like