Wereldreis: week #23

Van traditionele houten huisjes in bergen en prachtige tempels in Kyoto tot de flashy gebouwen in Osaka. Japan, we geraken er niet op uitgekeken.

Maandag: Naar de bergen

De hotels in Japan hebben standaard geen ontbijt, enkel aan een (hoge) meerprijs. We starten de dag daarom alweer met de zoektocht naar ontbijt. We wandelen een koffiebar binnen waar de menu uit prentjes bestaat. We wijzen toast met ei aan maar de serveerster begrijpt het niet. Zij spreekt Japans, wij Engels. Maar ze geeft niet op en uiteindelijk lukt het om de bestelling te plaatsen. Achteraf blijkt dat we eerst de koffie hadden moeten aanwijzen en daarna de toast om de morning set te bestellen en niet andersom. Dit is zo typisch Japans.
Rond de middag nemen we de trein naar Takayama, een dorpje in de bergen. De treinrit is super mooi, langs de bergen en rivieren. We checken in in het hostel en gaan op verkenning in het dorpje. Al snel merken we dat het dorpje erg toeristisch is. Elke vijf meter is er wel een Japanner aan het poseren voor de houten huisjes in de straten. De straten zijn nu eenmaal wel erg charmant. In de huisjes zitten kleine winkels en eetstandjes. We proeven een aantal Japanse lekkernijen en wandelen door het park naar boven voor een uitzicht over het dorp.

Takayama

Dinsdag: Struinen door Takayama

Takayama is niet groot, maar oogt erg authentiek. We wandelen door de straten, bekijken een paar tempels en schrijnen en smullen van een grote kom ramen. Het is een zonnige dag en eten een ijsje ter afkoeling. Blijkbaar is het abnormaal warm en een man van de lokale televisie vraagt toestemming om ons te filmen terwijl we ons ijsje eten. Misschien zijn we wel op de lokale televisie geweest!
In de namiddag verlaten we Takayama en nemen de trein naar Kyoto. Na ruim drie uur komen we aan in Kyoto. We checken in in ons hotel en betalen naar Japanse gewoonte onze overnachting aan een automaat. Het hotel is heel stijlvol en speciaal. Zo is er een hoekje waar je allerlei spullen kan lenen om in je kamer te zetten. Er zijn onder andere verschillende klokken, een humidifier en een strijkijzer. Dit heb ik nog nooit eerder gezien.

Takayama

Woensdag: Tempels bewonderen in Kyoto

De eerste tempel die we gaan bekijken is de Nanzen-ji tempel. Het domein is uitgestrekt en het is erg rustig. We wandelen rond de verschillende tempels en tuinen. Vlakbij begint één van de bekendste wandelingen in Kyoto, namelijk Philosopher’s Path. Het pad loopt langs de rivier en je kan het pad verlaten om nog meer tempels te bekijken. Onderweg worden we aangesproken door wat schoolkindjes die als taak een gesprekje moeten voeren met buitenlanders in het Engels. Het komt allemaal wat stuntelig over, maar dat hoort er bij.
We keren terug naar het station van Kyoto. Hier kan je namelijk gratis naar boven om te genieten van een mooi uitzicht. Op de treinrit komt er een oude man langs ons zitten. Hij vertelt hoe hij twee jaar geleden België bezocht. Vooral Brugge en het station van Antwerpen vond hij heel mooi. Het station van Kyoto is anders ook wel erg indrukwekkend. Belgium is like a rainbow, zegt hij. Not in Japan, terwijl hij naar alle Japanners wijst in de trein. Dat is wel zo. In Japan komen we erg weinig gaijin (niet-Japanners) tegen.
We stappen alweer op de lokale trein om Fushimi Inari-Taisha te bezoeken. We zijn duidelijk niet de enigen. De eindeloze oranje arcades zorgen voor een mooie foto, en dat heeft iedere Japanner begrepen. Elke meter is er wel een Japanner aan het poseren. Het is mooi, maar veel te druk.

Philosopher’s Path – Fushimi Inari-Taisha

Donderdag: Bamboe en Kimono’s

Een andere plek die veel voorbij komt op sociale media, is het Bamboo Forest. Zoals de naam zegt is het een bos van bamboe, iets buiten Kyoto. Ik heb al gelezen dat je er erg vroeg moet bij zijn om de menigte voor te zijn. Dat waren we niet. We trotseren de menigte en wandelen door het bos.
In de namiddag bezoeken we Nishiki Market en de Gion wijk. We smullen van een paar Japanse hapjes terwijl we kijken naar de mensen. In de Gion wijk zijn er veel winkels waar je kimono’s kan huren. Je ziet dan ook erg veel Japanse meisjes rondlopen in kleurrijke kimono’s. Dit moet natuurlijk uitgebreid gefotografeerd worden door familie of vrienden.

Bamboo Forest – Nishiki Market – Japanse meisjes in kimono in Gion

Vrijdag: Nog meer tempels bewonderen in Kyoto

Met meer dan 2000 tempels in Kyoto, is er genoeg keuze. Daitoku-Ji moet één van de toppers zijn dus daar gaan we heen. Onderweg bekijken we nog wat andere tempels en lunchen we in het Kyoto Imperial Palace Park. Het paleis zelf is niet toegankelijk maar het park rondom is groen én er staan banken. In Japan zetten ze niet graag banken, en met alle afstanden die we wandelen is het soms erg zoeken om ergens te zitten. Daarnaast zijn er ook heel weinig vuilbakken waardoor we ons afval vaak een paar kilometer moeten meezeulen tot aan de volgende vuilbak.
Verder passeren we een klein museum over kimono’s. Het museum zelf is niet bijzonder maar er loopt toevallig een modeshow. Japanse meisjes paraderen elegant voorbij in kimono’s.

Tempels in Kyoto

Zaterdag: Op naar Osaka

Ik voelde het al een paar dagen. Het is zover, geveld door de bacteriën in de overvloedige airco. Gelukkig is het maar een half uur reizen naar Osaka, de tweede grootste stad van Japan. In de metrohalte aan het hotel wordt het al snel duidelijk hoe groot deze stad is. Zo zijn er maar liefst 35 (!) uitgangen om uit te kiezen. Uitgang 25 leidt ons naar het hotel. We slapen twee nachten in een capsule hotel, iets dat erg Japans is.
Sushi op een lopende band, of Kaiten sushi, is uitgevonden in Osaka. We zoeken er eentje uit in de buurt van ons hotel. Er zitten er enkele speciale tussen zoals sushi met een worstje of met ham.
We sluiten de dag af in Dotombori, een levendige wijk vol restaurants en winkels. Het is zaterdagavond en erg druk. Maar we kijken onze ogen uit want hier is zoveel te zien. Ongelooflijk. Neonreclames flitsen in alle kleuren en allerlei objecten bewegen aan de gevels van de gebouwen.

Sushi – Sfeerbeeld in Namba – Dotombori

Zondag: Wandelen, eten en drinken in Osaka

Het kasteel van Osaka is één van de bezienswaardigheden in Osaka die je niet mag missen. Gezien ik mij nog wat ziek voel, beperken we de fysieke activiteit en kopen we een metropas zodat we onbeperkt de metro kunnen nemen. Eerste stop: het kasteel van Osaka. Origineel is het kasteel gebouwd in de 16e eeuw, maar het is al paar keer opnieuw gebouwd. Het huidige kasteel is bijgevolg niet zo historisch, al is het toch een prachtig bouwwerk. Japans-gewijs nemen we een paar selfies aan het kasteel.
Een andere hippe buurt in Osaka is Amerikamura. Het is gezellig druk in de straten op deze zonnige dag. Ook hier zijn weer wat rariteiten te zien. Zo staat er een mini-vrijheidsbeeld op één van de gebouwen en zijn de straatlantaarns in de vorm van stick figures. Om af te koelen eten we allebei een ijsje. Otto bestelt een melon float, een bolletje ijs in meloen-soda. Ik ga voor shaved ice met een aardbei smaakje. Speciaal, maar zo lekker!
Alvorens te gaan slapen, kijken we nog wat naar de mensen in Dotombori. Een Japans meisje valt op haar Louboutins op de straat, terwijl ze wordt ondersteund door twee jongens. De mensen in Osaka lijken in ieder geval heel wat losbandiger dan in Tokio.

Het kasteel in Osaka – Sfeerbeelden in Amerikamura – melon float

Volgende week: Maandag reizen we verder naar Naoshima, een eiland vol met kunst. Ik zag dit enkele maanden geleden op televisie en dit is mij altijd bijgebleven. Daarna reizen we verder naar Hiroshima om vervolgens terug te keren naar Tokio. Zondagochtend zullen we terug landen in Cairns, Australië.

  1. cruyt missinne says:

    Japan is fascinerend geniet des temeer met volle teugen van jullie laatste week. wij verwachten wel een kaartje uit dit bijzonder land.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like