Wereldreis: 2 maanden op reis

Vandaag blikken we terug op de afgelopen maand die we voor het grootste deel doorbrachten in NZ. NZ is een prachtig land waar we erg konden genieten van de natuur. Maar een cultuurschok was het niet, het is vergelijkbaar met hetgeen we gewoon zijn in België.

Aantal vluchten: 2

Totale tijd op het vliegtuig: 15 uur

Aantal km afgelegd met de auto: 5 000 km (fieuw!)

Aantal landen bezocht: 3 (Maleisië, Nieuw-Zeeland, Australië)

Aantal hotels/hostels: 17

Fijnste overnachting: De Airbnb overnachtingen zijn heel erg goed bevallen, maar die in Fairly (bij Lake Tekapo) springt er bovenuit. Een erg ruime kamer met een nog ruimere badkamer, plus een erg mooi zicht.

AirBnB in Fairly

Slechtste overnachting: Rond Te Anau sliepen we in een kleine chalet op een camping. De chalet was klein maar goedkoop en alles wat we nodig hadden voor 1 nacht. Het probleem was dat onze buurman wel heel luid snurkte. De muren waren flinterdun. Weinig geslapen die nacht.

Mooiste strand: Mahia beach

Mahia Beach

Hoogtepunten/favoriete momenten:

 • Rondlopen in Wynyard Quartier, de hippe buurt in Auckland. Containers werden omgebouwd tot cafés en restaurantjes. Er stonden strandstoeltjes op straat waar we even konden zonnen.
 • De hot pools in Rotorua.
 • De stranden aan de East Cape, met Mahia Beach als mooiste strand.
 • De huiselijke sfeer in ons hostel in Nelson. Tof ingericht, gratis (en goed) ontbijt en een vriendelijke Duitse eigenares.
 • De Abel Tasman Coast Track, of toch tenminste het deel dat wij wandelden. De speedboot tocht naar de baai waar we werden afgezet zal ik niet snel vergeten.
 • De gletsjers aan de westkust van zo dichtbij bekijken.
 • Al de ontzettend blauwe meren en rivieren die we zijn tegengekomen. Zo mooi.
 • De Nevis Swing in Queenstown. Adrenaline schok!
 • Cruisen door Milford Sound.
 • Dunedin was zeker een positieve verassing, een erg aangenaam stadje. Het hostel was ook erg huiselijk met zetels en een tv, en zelfs een kat!
 • De innovatieve ideeën in Christchurch.
Wai-O-Tapu (Rotorua) – Blue pools – Lake Wanaka – Franz Josef Glacier

Minst favoriete moment(en):

 • Het gebrek aan radio in de auto was absoluut een minpunt. De verhuurmaatschappij werkte met geïmporteerde Japanse tweedehands auto’s en dus ook met Japanse radio, enkel in het Japans. Geen Engelse handleiding op internet te vinden. Zenders waren max 15 min aanwezig en vielen dan weer weg. Tijdens de lange ritten is een radio toch essentieel hebben we gemerkt.

Een aantal anekdotes van deze maand:

 • Het taaltje van de Nieuw-Zeelanders, Engels met een twist. Alles is nogal snel “cool” en “sweet“.
 • Het eerste dat mensen vragen is vanwaar je bent. De Nieuw-Zeelanders die we tegenkwamen hadden meestal niet echt een idee waar België ligt. Dan beginnen ze na te denken. “O ja, ergens tussen Parijs en Amsterdam. Daar zijn we met de bus een keer doorgereden.” Of ook, “ligt Passendale daar niet?
 • Nieuw-Zeelanders komen vaak op blote voeten naar de winkel. Niemand kijkt raar op. Soms lopen er ook mensen op blote voeten op straat. Geen hippies, maar gewone mensen. Er ligt zelden glas of afval op straat. Dat laatste vond ik trouwens raar want er staan zeker geen vuilbakken in overvloed op straat. Vaak moesten we afval lang bijhouden eer we het ergens konden weggooien.
 • De organisatie in NZ is subliem. Bijna alles is er netjes, tot openbare toiletten toe. Aan een meer of baai staat er vaak een toilet dat je kan doorspoelen én waar wc papier aanwezig is. Meestal is het zelfs netjes dichtgemaakt met draad zodat er geen beesten binnen zitten. Verder zijn de wandelingen perfect onderhouden. In elk informatiecentrum zijn er gratis kaartjes ter beschikking.

Lekkerste eten: De eerste dagen van de maand brachten we nog door in Kuala Lumpur waar we konden genieten van goedkoop en lekker eten. Zo lekker Indisch gegeten, mmm. In NZ was vooral de Thaise maaltijd in Queenstown erg lekker! Thaise restaurants kunnen ons (bijna) altijd wel bekoren.

Slechtste eten: We hebben niet echt slecht gegeten. Otto at een stukje Lamington cake dat erg smaakloos was. Lamington cake is Australisch, een soort kerststronk cake met kokos rond. Het zag er wel mooi uit!

Burgers – Pannenkoek als ontbijt in Franz Josef – La Vache Qui Rit op de boterham want één van het weinige beleg dat niet in de frigo moet – Lamington cake

Gemis: Puuuuma! (Onze kat) Verder niet echt iets. Gisteren kocht ik wel een potje geitenkaas. Daar heb ik al lang zin in, maar dat blijkt moeilijk te vinden. 8 AUD (ong. 5,8 euro) volledig waard!

Aantal spullen verloren/kapot: Otto gooide onze 2 sporks weg die ik in een zak had gestoken omdat ze vuil waren geworden. Kleine discussie gevolgd door de aankoop van echt bestek. Verder vergaten we ook zeker 3 keer (!) ons eten uit de frigo van het hostel.
Mijn gewone dagschoenen zijn al bijna versleten. Deze zullen binnenkort vervangen moeten worden door een nieuw exemplaar. Er is enkel zoveel keuze aan schoenwinkels dat ik geen idee heb waar te beginnen.

Stand van zaken qua budget: Zoals verwacht was NZ een aanslag op ons budget, al bleven we wel onder ons vooropgesteld budget. Hotels zijn ontzettend duur in NZ. We probeerden te besparen op overnachtingen door veel in hostels te slapen en een aantal nachten zelfs in dorms. Alcohol is ook belachelijk duur. Naast een fles wijn en 1 pintje, hebben we alcohol strikt vermeden. Gezond, toch?

Op naar de derde maand, die we volledig zullen doorbrengen in Australië.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like