Wereldreis: week #14

Appels plukken blijkt best nog fijn te zijn. We leerden de kneepjes van het vak en wenden aan een leven in het kleine dorpje Batlow met zijn inwoners.

27/03/2017 – 02/04/2017, tijdzone CET +10

Maandag: Kennismaking met onze baas

Vanavond om 16u30 hebben we afgesproken met onze baas om het papierwerk in orde te brengen. Zijn naam is Romeo maar aan de telefoon klonk hij alvast niet als een Australiër. Zijn Engels had een Aziatisch tintje, waarschijnlijk Chinees.
We drinken een koffie en gaan op zoek naar wifi om de blog te updaten. Wifi vinden in Batlow blijkt moeilijk. Het gratis wifi van de enige bank in Batlow is net voldoende om alvast de foto’s en tekst te uploaden.
Rond 16u30 gaan we naar de plaats van afspraak, de bibliotheek. Romeo is inderdaad Chinees en fungeert als tussenpersoon voor de verschillende boerderijen, oftewel een contractor. Nadat alle papieren zijn ingevuld, keren we terug naar de camping. We hebben net op tijd gedaan met eten wanneer er een flinke regenbui over Batlow trekt.

Sfeerbeelden van Batlow en onze buren op de camping

Dinsdag: Eerste werkdag

Spannend, onze eerste werkdag! Ik heb een beetje zenuwen. Romeo vergezelt ons naar de boomgaard om ons alvast een korte training ‘appels plukken‘ te geven. De baas en eigenaar van de boomgaard, Michael, komt ook even hallo zeggen. Iedereen is heel vriendelijk. Het gras en de bomen zijn nog vochtig van de regen van gisteren. We mogen naar huis en keren om 10 uur terug zodat het wat droger is. Nat gras en natte bomen zorgen enkel voor ongelukken en zieke medewerkers volgens Michael.
We nemen weinig pauze en sluiten de werkdag af om 16u30. Vijf (kleine) bins hebben we geplukt vandaag. Niet slecht?

De eerste appels plukken

Woensdag: Appels plukken dag 2

Auw! Mijn rug en schouders doen pijn. En vooral mijn sleutelbeen waar de plukzak op hangt. Het werk op zich is best wel fijn. We moeten per duo twee rijen plukken. De rijen langs ons zijn al geplukt of er is niemand aan het plukken. Het enige dat we horen zijn de geluiden van vogels. En de scare gun van Michael. Het lijken wel kanonschoten, maar eigenlijk is het vooral lucht om de vogels af te schrikken. Ik weet niet juist welke vogels want we horen er nog steeds genoeg.
We polsen even bij Shannon, de vrouw van Michael, of we goed bezig zijn. You’re doing not too bad. De andere plukkers zijn Aziaten die het werk al verschillende seizoenen doen. Daar kunnen we ons niet mee vergelijken. Die snelplukkers!

Donderdag: Appels plukken dag 3

’s Ochtends rond 7u20 rijden we over de boomgaard naar de parkeerplaats. Twee kangoeroes springen van tussen de appelbomen over de weg naar het bos. Wanneer we van de auto naar onze rij wandelen zit er nog eentje tussen de appelbomen. We zijn te laat om een foto te trekken. Ha, dit is Australië.
In de namiddag zijn we eindelijk klaar met de rij waar we dinsdag zijn gestart. Meteen krijgen we een andere rij toegewezen en we plukken in plastieken bins. Deze zijn iets groter en bijgevolg krijgen we ook iets meer betaald. O ja, we worden per bin betaald.

Vrijdag: Appels plukken dag 4

Vandaag hebben we hard gewerkt. We hebben het idee dat we nu een goed systeem hebben gevonden. We hebben ons record verbeterd en hebben 7 (grote) bins geplukt!
Laten we het even hebben over onze buren op de camping. Het Australisch-Duits koppel geraakte gisteren in een intense ruzie waar iedereen van kon meegenieten. Zo gaat dat op campings. De ruzie ging over het feit dat ze niet genoeg geld verdienen (of te weinig bins plukken, het is maar hoe je het bekijkt). Eerder deze week raakte de Australiër nog in conflict met ervaren plukkers op de camping. De amateur-plukker probeerde hen uit te leggen hoe je appels moet plukken. Nu wil hij ander werk, terwijl zijn Duitse vriendin toch liever wil proberen meer appels te plukken, desnoods alleen. Enfin, het is nog spannender dan Thuis en we zijn dan ook erg benieuwd of ze er morgenochtend nog zijn.

De grote bins

Zaterdag: Appels plukken dag 5

Zaterdag of niet, er moet gewerkt worden. We staan zoals gewoonlijk op om 6u15 maar het is echt vreselijk koud. Volgens mijn weer app is het amper 2 graden. Zo koud!
Op de boomgaard werken we nog een beetje harder dan gisteren en we plukken 8 grote bins. Moe maar voldaan keren we rond 15u30 naar de camping. Morgen is het allicht de laatste dag dat er Red Chief kan geplukt worden op onze huidige boerderij. Michael vertelt dat hij ons graag terug wil bij de pluk van de Fuiji appels. Dit zal nog 10 à 14 dagen duren. Allicht zullen we hier niet meer zijn dan. Maar het is fijn om te horen dat we goed werk hebben geleverd. We hebben het met Michael nog even over enkele permanente bewoners van ons caravan park. Achter ons leeft er een jong Australisch koppel met hond in een caravan. We hebben ze nog niet veel anders zien/horen doen dan wiet roken en oude films bekijken. Terug op de camping merken we dat de ruzie van onze andere buren klaarblijkelijk is bijgelegd.

Even pauze

Zondag: Het uur verandert

Deze nacht is het uur veranderd naar daylight savings time, oftewel winteruur. We mogen een uur langer slapen en bijgevolg is het al licht als we wakker worden. Het belooft een korte dag te worden. Wanneer alle Red Chief appels geplukt zijn, mogen we naar huis. Mijn lichaam is moe en we geraken maar niet op dreef. Uiteindelijk zijn we pas klaar rond 15 uur. We klokken af op 6 (grote) bins.

Volgende week: Vandaag (maandag) hebben we een dag verlof genomen. Of beter gezegd, opgeëist want onze Chinese baas Romeo was er niet erg mee opgezet. Vanaf morgen werken we op een andere boerderij. Afhankelijk van hoe goed die meevalt, zullen we hier nog blijven of verder reizen. We horen van andere mensen op de camping dat ze maar vier of vijf bins (kunnen) plukken. Dat is financieel niet erg interessant. Het regent nog steeds veel meer dan normaal aan de kust. Daarentegen wordt het herfst in deze regio. De dagen korten en wanneer de zon weg is, is het erg koud. Kortom, keuzestress!

  1. Marc Cruyt-Mia Missinne says:

    Allebei hard gewerkt deze week. Dikke proficiat daarvoor. Man, Otto wat gelijk jij goed op papa als je in die kist met appelen ligt.
    Hopelijk mooier weer bij de volgende pluk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like