Wereldreis: week #31 en #32

De afgelopen twee weken reisden we vanuit Kuala Lumpur helemaal naar Penang, het noorden van Maleisië. Onderweg hielden we halt in onder andere Ipoh, Pulau Pangkor en natuurlijk de wereldberoemde Cameron Highlands.

24/07/2017 – 06/08/2017

Maandag tot woensdag: Rust in Kuala Lumpur

De meeste toeristische bezienswaardigheden hebben we al bezocht tijdens ons vorig bezoek. We genieten van onze Airbnb in het gigantische appartementencomplex en zwemmen wat baantjes in het zwembad op de bovenste verdieping.

Kuala Lumpur

Donderdag: Met de trein naar Ipoh

Gisteren kochten we al kaartjes voor de trein naar Ipoh. De trein vertrekt op tijd maar de airco staat knalhard. Het is wel opmerkelijk dat de stoelen in de eerste helft van de wagon naar de voorkant staan en de andere helft naar achter. Enkel de stoelen in de juiste rijrichting worden gebruikt. Comfortabel, maar niet erg efficiënt lijkt mij. Dat konden de Japanners beter! Daar werden de stoelen na iedere rit omgedraaid.
Ipoh is een klein stadje met een koloniaal, oud centrum. Het station is indrukwekkend en we vergapen ons aan de architectuur terwijl we terug wat opwarmen.

De trein – Avondeten – Airbnb in Ipoh

Vrijdag: Struinen door Ipoh

Ipoh is volgens velen, naast Penang, het mecca voor goed eten in Maleisië. Gisterenavond probeerden we alvast Nasi Lemak, één van de bekendste gerechten. Helaas kon het ons niet erg bekoren. Ipoh’s White Coffee schijnt ook erg goed te zijn. Na ons ontbijt zoeken we een café waar we dit kunnen drinken. Eigenlijk is het vooral koffie met veel melk en suiker.
Het oude centrum in Ipoh is erg goed bewaard gebleven. Het station wordt ook wel eens de Taj Mahal van Ipoh genoemd, er zijn zeker gelijknissen waar te nemen. En ook het stadhuis werd in dezelfde stijl gebouwd. Net zoals in Penang, is er in Ipoh een ware streetart-revolutie. We struinen door het centrum op zoek naar alle schilderingen.
Vroeger werd er in dit gebied van Maleisië tin ontgind. Hiervoor werden Chinezen gerekruteerd die op zoek waren naar een beter leven. Dit is nog steeds te zien in het straatbeeld, al zijn de Britten al lang gaan lopen met alle tin. We bezoeken een huis van één van de Chinezen die het had gemaakt in de tinindustrie. Er wordt een tour georganiseerd en we zijn zowaar de enige niet-Chinezen. Maar de uitleg is erg interessant!

Ipoh

Zaterdag en zondag: Zon, zee en strand

Het is weekend en op internet lezen we dat we de Cameron Highlands beter niet in het weekend bezoeken. Daarom nemen we de bus naar Lumut, de toegangshaven tot Pulau Pangkor. Pulau betekent eiland. We nemen de ferry en een half uur later komen we aan op Pulau Pangkor. De prijzen van de taxi’s staan vast en er hangt een groot bord met de tarieven. Zalig is dat! Dit zou nog eens een idee zijn om in te voeren op Bali. Om onverklaarbare reden zijn alle taxi’s op Pulau Pankor flashy roos, maar het heeft wel iets. In een flashy roze taxi worden we naar ons hotel gebracht. Dit eiland wordt niet vaak bezocht door buitenlandse toeristen. Overal lopen Maleisische gezinnen met kinderen.
De rest van onze tijd op Pulau Pankor zwemmen we in de zee en in het zwembad. Het is een beetje raar om in bikini te zwemmen, maar niemand kijkt raar op. Naast vele aapjes zijn er ook veel hornbills aanwezig op het eiland. Dit zijn grote kleurrijke vogels. Heel speciaal!

Pulau Pangkor

Maandag en dinsdag: Tussen de theeplantages in de Cameron Highlands

Vandaag wordt een lange dag. We nemen een taxi, ferry en twee bussen om in de Cameron Highlands te geraken. Het klinkt erger dan het is, want het openbaar vervoer in Maleisië is uitstekend en relatief goedkoop!
Via het hotel boeken we een tour om de Cameron Highlands te bezoeken. Om 9u worden we opgehaald door de gids met 4×4. Er zitten alvast vier Nederlanders in. Daarna rijdt de gids naar nog een hotel waar er opnieuw twee Nederlandse meisjes instappen. Are you kidding me?
De weg kronkelt langs de theeplantages en we krijgen een moment om een paar foto’s te trekken. De uitzichten zijn zo mooi! De overige stops zijn minder de moeite. De gids spreekt slecht Engels, toch wel een essentiële eigenschap als gids. Alle tours stoppen op exact dezelfde locaties dus we luisteren wat mee bij andere gidsen. In alle groepen wordt er meer Nederlands en Vlaams gesproken dan Engels. Tja, schoolvakantie zeker?

Cameron Highlands

Woensdag tot zondag: Genieten in Penang

Ik had al erg positieve verhalen gehoord over Penang, en het moment dat we van de ferry stappen voelt meteen goed. Het hotel ligt vlakbij de ferry én bij Little India. Ideaal, we smullen meteen van wat Indische curries en eten lekkere naan.

De tweede dag wandelen we mee met een stadstour door Georgetown, helemaal gratis en georganiseerd door de stad. De gids is fantastisch, wat een verschil met eergisteren! Hij weet de tour erg boeiend te houden en we leren weer wat bij.

Sfeerbeelden Georgetown

Penang is erg gerenomeerd voor zijn streetart. De stad heeft zelfs een plannetje gemaakt met nummers zodat je er geen enkele mist. We bekijken ze allemaal en de meesten zijn erg mooi. Sommige schilderingen zijn driedimensioneel, hetgeen zorgt voor een extra toets.

In Georgetown, de stad op het grote eiland waar we verblijven, zijn er ook overal LinkBikes. Dit is iets gelijkaardig aan BlueBike in België, alleen iets beter uitgewerkt. Met de smartphone een QR code scannen en we zijn vertrokken met onze fiets. De hitte blijkt echt moordend te zijn, dus we snakken geregeld naar airco.

Streetart in Georgetown, Penang

Verder bezoeken we nog een boeddhistische tempel Wat Chayamangkalaram, waar één van de grootste Reclining Buddha’s ter wereld ligt. Even wanen we ons terug (of al) in Thailand. Aan de andere kant van de weg ligt een Burmese tempel die ook erg kleurrijk is.

Op zondag huren we een scooter en cruisen we over het schiereiland. De Nederlanders in de Cameron Highlands waren lovend over een Tropical Fruit Farm. Dit lijkt ons wel tof! De gids is een ware grapjas en vertelt over alle soorten fruit die er groeien. Het blijkt een populaire stop voor Arabieren, de gids spreekt zelfs enkele woorden Arabisch. Er lopen ook enkele vrouwen in volledige Niqab rond, best wel eng zo’n wandelend paar ogen. Daarna is het natuurlijk tijd om te proeven. Het meeste fruit was erg lekker en we gaan een paar keer terug om bij te vullen.

Tempel en fruit farm

Volgende week: Het is zo fijn in Penang dat we ons verblijf verlengd hebben tot woensdag. Daarna maken we de oversteek naar de oostkust van Maleisië waar we de paradijselijke Perhentian Islands zullen bezoeken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like