Westerse invloeden zijn het thema van deze week: we banen ons een weg door één van de Four Asian Tigers, duidelijk geïnspireerd op een Westerse maatschappij. Vervolgens bezoeken we Melaka, een belangrijk stadje in de minder recente Westerse koloniale geschiedenis.
17/07/2017 – 23/07/2017
Maandag: Op naar Singapore
Na het laatste Balinees ontbijt, pakken we onze koffers in en nemen we een taxi naar de luchthaven. We spenderen onze laatste Rupiahs op de luchthaven en stappen op het vliegtuig naar Singapore. Aangekomen in Singapore, wachten we wel een eeuwigheid bij immigratie. Het is bijna vergelijkbaar met de immigratie in Nieuw-Zeeland. Eens door immigratie, vinden we onze rugzakken op de grond langs één van de bagagebanden. Vervoer naar het centrum blijkt wel enorm vlot én goedkoop te zijn. Vanavond slapen we in een capsule hotel. Het speciale aan dit capsule hotel is dat er een tweepersoonsbed in de capsule staat. Dit hebben we nog niet eerder gezien!
Dinsdag: Singapore verkennen
Onze wandeling start aan ons hotel in het hart van China Town. In Singapore is de Chinese buurt waarschijnlijk één van de grootste in Zuid-Oost Azië. Langs een recent gebouwde Chinese tempel wandelen we richting de hypermoderne baai waarrond Singapore gebouwd is. Het doet wat denken aan Sydney, inclusief de extravagante bouwwerken. Het valt op dat deze stad een soort van Westers geïnspireerde, rijke en moderne enclave is in een vooral arme regio in de wereld.
We wandelen wat rond tussen de hoge skyscrapers rond Raffles Place, genoemd naar een prominente figuur in de geschiedenis van Singapore. Om aan de hitte te ontsnappen, bezoeken we het National Museum. Het is een erg interessant museum en we leren heel wat bij over de geschiedenis van dit kleine stukje Azië. We sluiten de dag af op Orchard Road, een straat met het ene winkelcentrum naast het andere. De gebouwen zijn indrukwekkend, maar we zijn hier met een reden. Otto heeft namelijk dringend nieuwe schoenen nodig. Het vorige paar heeft na zes maanden zijn dienst bewezen. Hier vinden we snel een gepast paar.
Woensdag: Wandelen door Little India
Om negen uur start er een free walking tour in Little India. We zorgen dat we er op tijd zijn en wandelen de tour mee. De populatie in Singapore is vooral Chinees (85%), gevolgd door een klein percentage Indiërs en ethnic Malay. Toch is Little India niet zo klein. De meeste gebouwen hier zijn laagbouw en beschermd. Het contrast met de moderne hoogbouw in de andere stadsgedeeltes is dan ook groot. De gids vertelt ons dat meer dan drie vierde van de mensen hier in public housing woont. Dit is toch wel opmerkelijk. We wandelen van schaduw plekje naar schaduw plekje want het is nog steeds tropisch warm. Één van de stops is een Indisch restaurant waar we proeven van Indische thee en Dosai. Ik hou van Indisch eten, zo lekker!
Donderdag: Garden City
In het Westen van Singapore zijn er een aantal groene parken die met elkaar zijn verbonden door verschillende wandelpaden. De wandeling wordt beschreven in Lonely Planet en is perfect aangelegd zoals (bijna) alles in Singapore. Moderne bruggen en hangende wandelpaden boven de bossen. De uitzichten over de stad zijn indrukwekkend. Al moet het gezegd, we zweten ons te pletter en we vragen ons af of we ooit al zo warm hebben gehad. We vluchten naar de airconditioning in één van de winkelcentra om daarna nog wat meer af te koelen in het hotel.
Rond zes uur wordt het een beetje aangenamer en we banen ons een weg naar het hypermoderne Gardens by the Bay. De bomen zijn verlicht en er wordt een licht- en muziekshow afgespeeld. Het is heel magisch met een groot Disneyland-gehalte.
Vrijdag: Met de bus de grens over naar Maleisië
Eerder kochten we al kaartjes voor de bus naar Melaka in Maleisië, een voorwaarde om Singapore binnen te mogen. Na een uur komen we aan bij de grens. Het duurt alweer een tijdje om Singapore te verlaten. Één van de Chinese meisjes op de bus mag niet vertrekken en wordt achtergelaten aan de grens. Geen idee wat het probleem was, maar het is wel duidelijk dat alles heel streng is in Singapore. Even later schuiven we aan bij de Malay Immigration die heel wat vlotter verloopt. De bus is enorm comfortabel en in de late namiddag komen we aan in Melaka. Het eerste wat we doen is terug een sim-kaart aanschaffen. Voor acht euro krijgen we zo’n 35 GB (say what?!). Het meisje van de winkel is super vriendelijk en vertelt dat er zoveel Belgen in Melaka zijn de laatste tijd.
‘s Avonds kuieren we over de Jonker Walk Night Market, een markt die in elke gids staat aangeprezen. Ons eerste avondmaal in Maleisië was direct smaakvol en kost maar liefst de volle 1 euro. Het is gezellig druk en we proeven ook nog Cendol, een zoet dessert met kokosmelk, palmsuiker, rode bonen en groene gelei. De bonen laat ik over aan Otto, maar de rest is erg smaakvol.
Zaterdag: Struinen door koloniaal Melaka
Melaka is een klein stadje aan de haven dat een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van dit stukje Azië. Het is bezet geweest door de Portugezen, de Nederlanders en de Britten en de Europese invloeden zijn dan ook erg aanwezig. Aan het stadhuis hangen nog steeds de letters ‘Stadthuys’ en aan het water staat er zelfs nog een windmolen. Het is nog steeds enorm heet dus we proberen het rustig aan te doen. Volgens de locals is het warmer dan normaal en we vluchten dan ook af en toe in één van de winkeltjes met airconditioning. Één van de meest bizarre dingen in dit stadje zijn allicht de vele kleurrijke trishaw in Pokemon of Hello Kitty thema. Om toeristen te lokken, hebben ze speakers geïnstalleerd met luide muziek. Ik weet het, erg toeristisch maar we lachen ons elke keer een deuk wanneer er eentje passeert. Chinese toeristen maken er gretig gebruik van, maar wij passen.
Zondag: Op naar Kuala Lumpur
Na een korte Grab-rit (Uber van Azië) van twee ringgit (0,40 euro!) worden we afgezet aan het busstation van Melaka. De bus is opnieuw erg comfortabel en zo’n twee uur later komen we aan in Kuala Lumpur. Het busstation is gigantisch en het lijkt bijna een luchthaven. We nemen de LRT naar de andere kant van de stad waar we een Airbnb studio hebben gehuurd voor de komende dagen. De studio is perfect! Er is zelfs een infinity pool op de 39ste verdieping. Het hele wooncomplex bestaat uit maar liefst 1000 wooneenheden, twee zwembaden, een fitness, een bibliotheek, en een supermarktje.
Volgende week brengen we grotendeels door in de voor ons al bekende stad Kuala Lumpur. We zullen vooral de rest van onze reis door Maleisië plannen met als eerstvolgende bestemming het stadje Ipoh.
mooi verhaal met mooie foto’s. Terug budgetvriendelijker. Mooi en goed geschilderd Otto, die madam met haar handtas!