Wereldreis: week #37

Onze tijd op luchthavens, vliegtuigen en bussen neemt een groot deel van deze week in beslag, van Borneo tot in Bangkok. We bezoeken ook Kanchanaburi, een stad in Thailand die volledig in het teken staat van de tweede wereldoorlog. Verder spreken we af met Belgische vrienden in Bangkok.

04/09/2017 – 10/09/2017

Maandag: Van Sandakan naar Kuala Lumpur

Ons hotel in Sandakan heeft een mooi zwembad mét glijbaan. We spenderen nog wat tijd in het zwembad alvorens uit te checken. De vlucht naar Kuala Lumpur is pas vanavond. We drinken nog een koffie op de luchthaven en na een korte vlucht landen we in de voor ons al welbekende luchthaven KLIA2. Voor we gaan slapen, eten we nog een snelle Indische hap in NZ Curry House op de benedenverdieping van KLIA2. We slapen opnieuw in het Container hotel op de luchthaven waar we drie weken geleden ook hebben overnacht.

Dinsdag: Van Kuala Lumpur naar Bangkok

We starten onze laatste dag met een roti, hét Maleisische ontbijt bij uitstek. De laatste Ringgit wordt uitgegeven op de luchthaven. We blikken met een goed gevoel terug op de afgelopen weken in Maleisië. Maleisië heeft ons echt verrast, in positieve zin.
Maar het is tijd voor een nieuw land: Thailand! In mijn herinnering is Bangkok een stuk chaotischer. Of misschien zijn we het ondertussen al wel wat gewoon? Ons hostel ligt vlak bij Kao San Road, allicht de meest toeristische straat van Bangkok. We wandelen meteen naar de straat om het met eigen ogen te bekijken. Van op maat gemaakte kostuums en goedkope shirts, tot gefrituurde insecten en Pad Thai. Alles is er te verkrijgen. Zelfs namaak studentenkaarten, rijbewijzen en bankkaarten. We drinken iets in één van de vele cafés. De muziek staat hard en een paar Thaise meisjes dansen in veel te korte rokjes. Het contrast met Maleisië kan haast niet groter zijn. Daarna smullen we van een lang verwachte Pad Thai. Mmm, zo lekker! En dat voor iets meer dan een euro…

Kao San Road – Een glijbaan in ons hostel – Pad Thai

Woensdag: Met de bus naar Kanchanaburi

Vandaag reizen we meteen door naar Kanchanaburi, een stadje op zo’n twee uur rijden ten westen van Bangkok. De bus is oud en minder comfortabel dan we gewoon zijn de laatste tijd. Het moet gezegd, we zijn een beetje verwend na onze reis door Maleisië.
In ons hotel worden we meteen begroet door de lieve gastvrouw en krijgen een prachtige kamer toegewezen. En dat allemaal voor amper 17 euro.
‘s Avonds bestellen we een Thaise maaltijd bij één van de kraampjes op straat. Ik maak de cruciale fout om te zeggen dat een beetje pikant wel oké is. Even helemaal vergeten dat pikant ook écht pikant is in Thailand. Na twee happen geef ik het op. Morgen toch iets bestellen dat niet pikant is.

Ontbijt – De bus naar Kanchanaburi – Pintje drinken – De kamer

Donderdag: Geschiedenis opsnuiven

Kanchanaburi is bekend geworden door de film ‘The Bridge over the River Kwai’ en overal staan dan ook bordjes naar de fameuze brug. Je kan er zelfs gewoon over de sporen wandelen. Nadat de Japanners tijdens WOII heel dit gebied hadden veroverd, wouden ze een brug bouwen om Burma beter te bereiken. De brug werd gebouwd door oorlogsgevangenen, maar er is nog weinig origineel. Het is grappig dat de brug eigenlijk niet over de rivier Kwai loopt. De rivier had initieel een andere naam, maar de schrijver van het boek vergiste zich. De Thai hebben nadien de naam van de rivier dan maar veranderd om geen verwarring te zaaien voor de toeristen.
Daarna bezoeken we een aantal musea om meer te weten te komen over wat zich hier exact heeft afgespeeld. Het ‘Thailand-Burma Railway Centre’ blijkt enorm interessant te zijn, met zelfs een aantal schenkingen van Nederlandse families. Tegenover het museum is het kerkhof waar voornamelijk Britse en Nederlandse gesneuvelden zijn begraven.

Kanchanaburi

Vrijdag: De turquoise Erawan watervallen

Tijdens onze reis naar Thailand twee jaar geleden wou ik al graag de Erawan watervallen bezoeken. Dit bleek uiteindelijk niet haalbaar, maar vandaag is het eindelijk zo ver. We nemen de eerste bus naar het park, want volgens alle reisgidsen is dit een populair park voor zowel toeristen als lokale Thai. Het is een goed idee want de bus zit helemaal vol.
De Erawan watervallen verspreiden zich over zeven verdiepingen. Hoewel dat het nog maar tien uur is wanneer we aan de wandeling beginnen, is het al heel warm. Volgens een gids staat de zesde verdieping droog dus we wandelen tot de vijfde verdieping. Het water is turquoise en erg helder. Er zwemmen zelfs vissen. We steken onze handen in het water en ze beginnen direct te knabbelen. Moeilijk vol te houden, want dat kriebelt veel te hard!

Erawan watervallen

Zaterdag: Een lange rit naar Bangkok

Vandaag keren we terug naar Bangkok. We hebben een Airbnb geboekt voor de komende week. Hier kijken we erg naar uit! De laatste weken hebben we immers nergens langer dan twee of drie nachten geslapen.
In het busstation van Bangkok beslissen we de bus naar onze Airbnb te nemen, in plaats van een taxi. Een mevrouw schrijft de nummer van de bus op een papiertje. De bus blijkt over een half uur te vertrekken. Een half uur wordt uiteindelijk iets meer dan een uur. De busrit zelf lijkt eindeloos te zijn. Het verkeer in Bangkok is rampzalig en Bangkok is wel degelijk chaotisch. Dat is duidelijk. We zitten maar liefst twee uur op de bus!
Onze Airbnb ligt in een ultramodern appartementscomplex. Er is zelfs een supermarkt die 24 uur open is én een Starbucks. Hier kunnen we gerust een week verblijven.

Zondag: Ronddwalen op de grootste markt van Thailand

Elk weekend vindt in Bangkok de Chatuchak market plaats, de grootste markt van Thailand. Op de markt zijn er ongeveer 15 000 stalletjes te vinden. We nemen de metro naar de andere kant van de stad en we volgen de meute op zoek naar een ingang van de markt. Hier kan je werkelijk alles vinden, aan zeer democratische prijzen. Het aanbod is overweldigend. Het lijkt wel een doolhof van eindeloze winkeltjes en verdwalen is dan ook niet moeilijk.
Onze vrienden Valentien en Frédéric zijn deze ochtend aangekomen in Bangkok. ‘s Avonds spreken we af aan hun hotel en we gaan opnieuw naar Kao San Road. We drinken een aantal drankjes en praten bij. Dit is zo lang geleden! Natuurlijk kan een portie Pad Thai niet ontbreken.

Chatuchak weekend market

Volgende week spenderen we het overgrote deel van de week in Bangkok. Zaterdag vliegen we naar Seoul waar we tien dagen zullen doorbrengen.

 1. Renier Sleven says:

  Wat een overweldigende belevenissen en rijkgevulde dagen !
  De film ” The bridge on the river Kwai ” heb ik een aantal keren gezien, schitterend als je dan in de omgeving kan vertoeven waar zich e.e.a heeft afgespeeld.

 2. Marc Cruyt-Mia Missinne says:

  weer het drukke leven in jullie bijna tweede vaderland na de rust in de jungle. Het is inderdaad een prachtig land. Hopelijk gooit Kim Jong-Un geen roet in jullie plannen om naar Zuid-Korea te gaan, want hij drijft het wel op de top.

 3. Marc Cruyt-Mia Missinne says:

  Allez een week in een westerse wereld met Belgische vrienden. Het poop-café zag er aantrekkelijker uit dan de naam doet vermoeden. Stond dit vermeld in het kakboek van Gerrit Komrij? Anders moet je hem die tip doorgeven. Het blijven mooie foto’s. Veelsuccces nog in Seoul

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like