Wereldreis: Week #17

Het contrast met vorige week kan niet groter zijn. De week zat gevuld met een mix van cultuur en witte stranden. Waar we vorige week nog in het kleine dorpje Batlow zaten, zitten we nu in één van de wereldsteden… Sydney!

17/04/2017 – 23/04/2017, tijdzone CET +9

Maandag: Op naar Canberra

Vandaag is de dag dat we Batlow gaan verlaten. We wassen af en ruimen alles op. Het is 10 uur wanneer we eindelijk vertrekkensklaar zijn. Het voelt toch een beetje raar om onze ‘thuis‘ te verlaten en niet meer terug te keren. Het is druk op de autostrade. Iedereen keert terug naar huis na een verlengd paasweekend. Grote auto’s zitten tot aan het dak vol met kampeerspullen.
Vanavond hebben we een luxueus hotel geboekt in Canberra. Op voorhand hadden we afgesproken om één keer per maand onze campervan in te ruilen voor een hotel. Door het werk is dat er nog niet van gekomen. De kamer is groot, heel groot. Eigenlijk zijn het twee kamers, een living gedeelte en een slaapkamer. We nemen een avondzwem in het zwembad en kijken naar de Australische televisie. Ik kijk al uit naar het ontbijt morgenochtend!

Chocolade paashazen in de afslag – Laatste foto van Batlow – de hotelkamer in Canberra

Dinsdag: Canberra verkennen

Mmm, het ontbijt voldoet aan alle verwachtingen. Alles is voorzien. We eten dan ook veel teveel alvorens uit te checken en de stad te verkennen. De eerste stop is het arboretum, een park met ruim 100 verschillende bomen. Het is duidelijk nog paasvakantie, zoveel kinderen! 10 jaar geleden brandde het park af waardoor de bomen opnieuw zijn gepland. Het zal zeker wel een mooi park worden als de bomen een beetje groter zijn. Er is ook een grote niet-afgebrande collectie bonsai te bezichtigen. Daarna bezoeken we de bibliotheek. Er loopt een tentoonstelling over reclame in Australië van vroeger tot nu. Enorm interessant!
De camping in Canberra staat overvol. We krijgen een plaats toegewezen langs de rivier. Toch een beetje idyllisch, het geluid van kletterend water op de achtergrond.

Arboretum – tentoonstelling in de bibliotheek – uitrusten in het Commonwealth Park

Woensdag: Culturele hoogdag

We starten de dag met een bezoek aan het parlement. Het plan was om de rondleiding te volgen maar die zit helemaal vol omwille van de paasvakantie. Gewapend met een kaartje wandelen op eigen houtje rond en nemen een kijkje in het parlement en de senaat.
Daarna rijden we verder naar Royal Australian Mint. Hier worden de Australische muntstukken geslagen. Zo tof zeg! We lezen een beetje over de geschiedenis en kijken achter glas naar de productie van de muntstukken.
Na een eigen bereide tomaat-mozerella lunch, rijden we naar het Australian War Memorial. Het museum is gigantisch groot én gratis. Het is apart om WOI te bekijken vanuit Australisch standpunt. Er zijn ook verschillende shows met beeld en geluid. We kijken naar eentje over de eerste gevechtsvliegtuigen die gebruikt werden tijdens WOI.
Vanavond slapen we op een gratis ‘camping’, lees: rest area naast de autosnelweg. Na aankomst blijkt dat we de enigen zijn. Maar het duurt niet lang voor een ander koppel komt aanrijden en hun tentje opzet. Totale uitgaven van de dag: 15,88 AUD. Wie zegt dat Australië duur moet zijn?

Parlement – Royal Mint – zonsondergang op de camping

Donderdag: Kamperen tussen de kangoeroes

Op deze camping zouden er ’s ochtends veel kangoeroes zitten. Helaas is het zo mistig dat we enkel… mist zien. We beginnen aan de rit van vandaag, naar Jervis Bay. Hier ligt Hyams beach. Volgens Guiness World Records verkozen tot witste strand ter wereld. De zon schijnt dus we rijden meteen naar Hyams beach om te zien of het effectief zo wit is. Het is inderdaad een heel mooi strand. Wit fijn zand en helder water, net zoals in de boekjes. Of het nu echt het witste strand ter wereld is, weet ik niet. In Thailand zagen we ook heel witte stranden.
We kamperen op een camping vlakbij Booderee National Park. Volgens de reviews kan je hier veel kangoeroes zien, er leeft namelijk een familie kangoeroes op de camping. Het duurt niet lang voor er een aantal tevoorschijn komen. Kangoeroes zijn vooral actief rond zonsopgang en zonsovergang. We nemen een paar (lees: heel veel) foto’s en maken filmpjes. Ik aai zelfs een kangoeroe, zo zacht!

Hyams Beach – kangoeroe

Vrijdag: Wit, witter, witst

Hyams beach heeft een wit strand maar uiteraard zijn de stranden erlangs ook wit. Op dit gebied zijn er maar liefst twee nationale parken. We bezoeken Booderee national park. Volgens de mevrouw van de camping kan je hier beter naar het strand gaan. “The Australians are too lazy to walk from the car park“, niet mijn woorden. Het is nog maar 9 uur wanneer we toekomen op het strand. Er is niemand. Het is een bewolkte dag en nog fris. Niet echt strandweer, al is het wel een heel mooi strand. Langs het strand loopt een wandeling van 5 km. De wandeling zelf is niet heel bijzonder maar er vliegen wel veel vogels rond. Vanuit één van de bomen vliegen er twee enorme zwarte vogels. Google vertelt dat dit de Black Cockatoo moet zijn.
Als lunch eten we (eindelijk!) een meat pie, één van de specialiteiten in Australië en Nieuw-Zeeland. Een taartje van bladerdeeg met een vulling van saus en vlees. Vaak enkel te verkrijgen met gehakt en meteen ook de reden dat we het nog niet eerder hebben gegeten. Otto gaat voor de specialiteit van het huis, hetgeen een taartje met stoofvlees blijkt te zijn. Ik neem er eentje met kip. Het is lekker, maar niet heel speciaal.

Booderee National Park – meatpie

Zaterdag: Langs de kust naar Sydney

Ik word wakker wanneer ik één van onze koffietassen hoor klingelen buiten. Er zit een kangoeroe aan onze afwas! Only in Australia… Spijtig genoeg was het niet om af te wassen, met wat yoghurt aan zijn snorharen springt hij weg. Na het ontbijt en de afwas is het tijd om de rit aan te vatten richting Sydney.
De camping overstijgt de verwachtingen. De reviews zijn slecht maar de locatie is goed. Al bij al valt het goed mee. Na de vele overnachtingen op campings zijn mijn verwachtingen niet al te hoog meer. Dan kan het enkel meevallen, toch?

Zondag: Sydney verkennen

Één van onze oude gewoontes is om bij aankomst in een nieuwe stad een free walking tour te doen. Nadat de wandeling ten einde is, betaal je zelf wat je wilt. In de meeste grote steden is er altijd wel iemand die dit organiseert. De wandeling start om 10u30 in Hyde Park, vernoemd naar het gelijknamige park in Londen. We leren heel wat bij over Australië en Sydney in het bijzonder. De wandeling loopt ten einde in The Rocks, een buurt met een goed zicht op de Sydney Harbour Bridge en The Opera House.
We genieten even van de zon in één van de vele parken alvorens de ferry te nemen naar Manly Beach. De ferry vaart langs de brug en The Opera House naar Manly Beach. Er heerst een gezellige drukte. Op zondag kost de ferry maar 2,50 AUD waardoor veel mensen de oversteek maken.

Sydney Harbour Bridge – Burger lunch – Opera House tijdens zondondergang

Volgende week brengen we de hele week door in Sydney. Naast de stad verkennen plannen we ook een bezoek aan de Blue Mountains, een nationaal park niet ver buiten de stad.

  1. Marc Cruyt-Mia Missinne says:

    Het is goed dat jullie eens in een hotel slapen, na al de uren door te brengen in de campervan.Mooie culturele week, na weken hard werken. We zien uit naar Sidney!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like