Wereldreis: week #19

In één week ging de kilometerteller met zo’n 1000 kilometer naar boven. Tijdens de rit van Sydney naar Brisbane hielden we halt aan een variatie van attracties, van hippie bergdorp tot pretpark.

01/05/2017 – 07/05/2017, tijdzone CET +9

Maandag: Uittocht uit Sydney

Vandaag is de dag dat we de campervan terug inladen om onze road trip verder te zetten. Hoewel dat we een fijne tijd hadden in Sydney, zijn we verheugd om opnieuw rond te rijden in de campervan. Het plan is om tegen het einde van de week in Brisbane te zijn, zo’n 1000 kilometer van Sydney. Dit betekent dat er kilometers moeten gereden worden. Het is druk rond Sydney en het duurt een tijdje voor we Sydney achter ons laten. We maken een kleine omweg via Hunter Valley, een wijngebied in het binnenland. Het is bijna 14 uur wanneer we er aankomen en alle tours zijn ’s ochtends. Wie gaat er nu ’s ochtends wijn proeven? Je kan de wijngaarden ook apart bezoeken en wijn proeven. We kiezen er eentje uit en proeven wat wijn. De wijn is ok, maar we hebben al betere wijn gedronken.
Daarna is het tijd om verder te rijden. We arriveren net voor het donker op onze slaapplek. Naast ons staan twee Duitse jongens. Na de gebruikelijke inspectie van het toilet, kunnen we gerust slapen. Het is proper hier. En dat allemaal gratis.

Hunter Valley – Zonsondergang

Dinsdag: Koala-ziekenhuis

Een koala hospital, hier moeten we naartoe! Elke dag wordt er een tour georganiseerd om 15 uur door één van de vrijwilligers. Het koala ziekenhuis in Port Macquarie is een plaats waar koala’s worden opgevangen die gevonden zijn na bijvoorbeeld een auto-ongeluk of een brand. De koala is (nog) geen bedreigde diersoort maar er sterven er meer en meer. Mensen en honden zijn meestal de boosdoeners. Eucalyptusbomen worden omgekapt om plaats te maken voor meer huizen. Hierdoor moeten koala’s vaker over de grond op zoek naar andere eucalyptusbomen. In Australië komen bosbranden regelmatig voor en de foto van een koala met verbrande poot breekt mijn hart.
De koala’s worden terug vrijgelaten in de natuur tenzij de schade te groot is. Dan blijven ze levenslang is het ziekenhuis. De wachtlijst om hier als internationale vrijwilliger te werken is langer dan een jaar! Dit is een fijne plek, en ik ben zo blij dat we gewacht hebben op de tour.

Koala hospital

Woensdag: Nimbin, het hippie paradijs

Op een half uur rijden ligt Coffs Harbour. In deze stad ligt een bunker die werd gebruikt tijdens WOII als communicatiepunt voor de luchtmacht. De bunker werd jaren niet meer gebruikt maar werd recent omgevormd tot cartoon gallery. Wat een prachtig idee! De bunker wordt gerund door vrijwillige gepensioneerden die maar al te benieuwd zijn van waar we komen en wat ons verhaal is. We kijken naar een kort filmpje over de geschiedenis van de bunker alvorens een kijkje te nemen naar de cartoons. Er loopt een tijdelijke tentoonstelling over The Panthom, iets van voor onze tijd. Maar de vaste tentoonstelling kan ons wel bekoren.
Verder is er in Coffs Harbour niets te beleven. O ja, toch wel, er staat een gigantisch grote banaan. Hier konden we natuurlijk niet passeren zonder een foto te trekken.
We verlaten de kust en rijden het binnenland in. We passeren de typische Australische dorpjes. De wegen zijn duidelijk minder goed onderhouden en af en toe moeten we diepe putten ontwijken. De weg slingert door regenwoud bergop en bergaf voor zo’n 30 kilometer. Maar dan verschijnt het dorpje Nimbin, een hippie walhalla vol huizen met flashy kleuren en bloemen. De geur van wierrook en cannabis komt mij tegemoet. Baarden van 20 centimeter zijn hier de standaard. Dit moet één van de vreemdste plekken zijn waar we al geweest zijn. Ik durf niet te lang staren naar de mensen. Maar ze zijn zo intrigerend.

Cartoon gallery – Coffs Harbour – Nimbin

Donderdag: Regen, regen

Het heeft de hele nacht geregend en het blijft maar miezeren. Ik neem een warme douche, na de koude douches in Sydney doet dit erg deugd. Het plan was om te gaan wandelen in Lamington National Park maar dat plan wordt dus opgeborgen. Alvorens te vertrekken uit Nimbin, bezoeken we nog een winkel met kleurrijke kaarsen. De kaarsen worden ter plaatse gemaakt in alle kleuren en maten. De piramide in vele kleuren is hun paradepaardje en er is zelfs een hele kamer ingericht met deze kaarsen.
Het hele dorp maakt zich klaar voor het MardiGrass Festival (snap je hem?) dit weekend. Zelfs de hele camping wordt ontruimd en mobiele toiletten worden aangevoerd. Tijd om Nimbin te verlaten en terug te keren naar de kust.

Nimbin

Vrijdag: Rondzwieren op het pretpark

De zon schijnt en het is eindelijk nog eens warm genoeg om een short aan te doen. Het pretpark opent om 10 uur maar we staan al om half 10 te popelen om binnen te gaan. Er is niet veel volk dus we moeten zo goed als nergens aanschuiven. Volgens vele websites is dit het beste pretpark van Australië, maar Europapark in Duitsland blijft onze absolute favoriet.

Dreamworld

Zaterdag: Op wandel in Brisbane

In het weekend parkeren in Brisbane blijkt goedkoop te zijn. Of toch niet. Onze campervan is te hoog en alle parkeergarages zijn gelimiteerd tot 2 meter of minder. We parkeren ons aan het Powerhouse, een elektriciteitscentrale die werd omgebouwd tot cultureel centrum. Toevallig is er een markt aan de gang en we kopen een pretzel gevuld met frambozen en amandelen. Mmm, lekker. We wandelen langs de rivier naar het centrum. Zo heb je een mooi zicht op de skyline van Brisbane. In de city hall is er het Brisbane Museum. Het is niet erg bijzonder maar we leren alweer wat bij over de (korte) geschiedenis van deze stad.

Brisbane

Zondag: Springbrook National Park

Het is 9 uur ’s ochtends en het is al heel warm. 24 graden en zonnig zeggen de weerberichten. Ideaal voor een wandeling in Springbrook National Park. Het duurt langer dan verwacht om er te geraken. De weg is nog steeds afgesloten na orkaan Debbie en we moeten helemaal rondrijden. Na een picknick, wandelen we de Twin Falls track. Al snel passeren we de watervallen (het zijn er twee!). Er is zelfs een regenboog, zo mooi. We banen ons een weg terug naar boven door het regenwoud. Onderweg genieten we van de uitzichten.

Springbrook National Park

Volgende week vervolgen we onze trip naar het Noorden. Queensland is bezaaid met prachtige stranden, maar we hopen ook nog wat mooie wandelingen te kunnen maken. Eerste stop: Noosa National Park.

  1. Marc Cruyt-Mia Missinne says:

    Mardi gras in mei ? Mardi Gras wordt gevierd voor de vasten, vette dinsdag in het nederlands. Hippies zijn nu eenmaal hippie en zeggen” laten we Mardie Gras maar eens vieren in mei!” Mooie foto’s zoals altijd. We genieten er telkens van. Jullie doen wel veel ervaringen op.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like