Wereldreis: week #39

안녕하세요! Vele metroritten en nog meer kilometers wandelden we door de straten van Seoul. Seoul is groot, heel groot. Er is zoveel te zien dat het vaststaat dat we ooit nog eens terugkeren.

18/09/2017 – 24/09/2017

Maandag: Naar het ziekenhuis

Otto heeft in Bangkok een allergische reactie op zijn arm opgelopen. De allergie begint erger en erger te worden. Aan de andere kant van de stad is er een ziekenhuis waar je zonder afspraak kan langsgaan. Het ziekenhuis is heel modern. We krijgen een nummertje en wachten op één van de leren zeteltjes. Een mevrouw aan de balie spreekt een beetje Engels en brengt ons naar de juiste dokter waar we nog eens moeten wachten. De consultatie duurt maximum vijf minuten. Het moet vooruit gaan, we zijn immers lang niet de enigen in de wachtruimte. Otto krijgt een inspuiting en we krijgen een brief mee in het Koreaans waarmee we naar de apotheker moeten om de antibiotica op te halen. Hopelijk wordt het nu snel beter. Alles samen zijn we slechts 20 euro kwijt, niet slecht.
Het ziekenhuis ligt niet ver van Hongdae, een gezellige studentenbuurt rond de Hongik University. Alle restaurants hier in de buurt hanteren studentenprijzen. Voor ongeveer vijf euro elk eten we een typisch Koreaans gerecht. De Koreaanse keuken is niet echt mijn ding. Er wordt veel vlees gebruikt, en dan vooral varkensvlees. Maar dit gerecht met kip is heel lekker!
We nemen de metro naar een park aan de andere kant van de rivier. In de Lonely Planet staat er een fietstocht van zo’n 15 kilometer uitgestippeld, dit ziet er wel fijn uit. We huren een tandem en fietsen over de bruggen en langs de rivier. Zo heb je een mooi zicht op de skyline van Seoul vanuit verschillende uitzichtpunten.

Fietstocht rond de Han rivier – Lunch

Dinsdag: Koreaanse oorlog

Het is tijd voor een beetje geschiedenis. We bezoeken het Korean War Memorial Museum. Mijn geheugen wordt opgefrist en we leren ook weer wat bij over het actuele Noord-Zuid conflict.
Na het museumbezoek wandelen we verder door Itaewon, een buurt die erg bekend staat bij expats. De wijk is gevuld met grote internationale ketens, niet erg interessant. De flagship store van Line Friends is er ook gevestigd en die trekt meteen onze aandacht. Line is een erg populaire app in Zuid-Korea en Japan. Elke opportuniteit om schattige beertjes te commercialiseren wordt in Azië niet gemist. De winkel bestaat uit drie verdiepingen met allerlei accessoires en fotomomenten. We doen vlijtig mee en trekken een aantal foto’s met Brown, Choco en Sally. Op de derde verdieping is er een café en we smullen van een gepast taartje in de vorm van een beertje.

Schattige Koreaanse kindjes – Korean War Memorial – Line Friends store

Woensdag: Het paleis en omgeving

Het grootste paleis in Seoul, Gyeongbokgung, is dé toeristische attractie van Seoul en kunnen we dus niet missen. Het complex is gigantisch groot. De paleizen zijn al gebouwd in de 14de eeuw maar zijn al een aantal keer vernield en afgebrand. De huidige paleizen zijn prachtig gerenoveerd. Hoe verder we wandelen, hoe rustiger het is.
Niet ver van het paleis ligt Bukchon Village, een wijk waar je de traditionele huizen nog kan bewonderen. We slenteren door de straten. Na elke hoek staat er wel iemand foto’s te nemen. Het is hier dan ook erg fotogeniek. We nemen nog een kijkje in een klein museum alvorens verder te wandelen naar Cheonggyecheon. Een aantal jaar geleden lag hier nog een autostrade, maar die heeft plaatsgemaakt voor een wandelpad langs de rivier. Het is een erg indrukwekkende plaats. Langs beide kanten van de rivier staan hoge gebouwen. De rivier ligt lager dan het straatniveau waardoor de gebouwen zowaar nog groter lijken.
We sluiten de dag af op Gwangjang Market waar vele kraampjes streetfood verkopen. Een veelvoorkomende combinatie is Tteok-Bokki met Gimbap dus we besluiten dit ook eens te proeven. Tteok-Bokki zijn staafjes van rijst in een pikante saus. Lekker. Gimbap is eigenlijk sushi met enkel groenten, een gerecht dat ik afgelopen dagen zowat elke avond heb gegeten. Heel lekker.

Gyeongbokgung – Bukchon village – Tteok-bokki & Gimbap – Cheonggyecheon

Donderdag: Rijst oogsten

Vandaag staat een bezoek aan het Changdeokgung paleis op het programma. We staan voor de kassa een gepast ticket uit te zoeken, wanneer een Koreaanse in traditionele klederdracht ons aanspreekt. “You want to participate in harvest in traditional clothing? We need you.” We kijken elkaar verwonderd aan. ”You get free entrance.” Dit overtuigt ons wel. We mogen het paleis en de Secret Garden gratis binnen terwijl onze gids in sneltempo een minitour geeft. Aangekomen in de tuinen kleedt een dame ons aan in traditionele kledij. De gids legt ondertussen uit dat het koninklijk rijstveldje jaarlijks wordt geoogst om de traditie in ere te houden. Er waren nog wat figuranten (of buitenlanders?) nodig en er zullen foto’s getrokken worden door Koreaanse journalisten. “So, big smile!” We krijgen wat Koreaans rijstbrood, rijstthee en een pannenkoek gevuld met groenten en inktvis voorgeschoteld. Na een optocht met trommelgeroffel beginnen we aan het oogsten. We gaan samen met de Koreanen op een rij staan en ploeteren in de modder met onze sikkel om de rijst te oogsten, terwijl we lachen naar een twintigtal fotografen. Na de ceremonie kleden we ons om en wisselen facebookprofielen uit. Daarna kuieren we over de rest van het domein met zijn typische Koreaanse architectuur.
In de namiddag bezoeken we het Contemporary Korean History museum, een chronologische uiteenzetting van de Koreaanse geschiedenis inclusief de kolonisatie door Japan en de huidige boom-jaren van de Koreaanse high-tech samenleving.

Changdeokgung paleis

Vrijdag: Gangnam Style

Vandaag staat in het teken van het ‘Manhattan of Seoul‘: Gangnam. De thuishaven van vele internationale en Koreaanse mega-bedrijven. Letterlijk betekent ‘Gangnam’ het zuiden van de rivier.
We starten een wandeling langs eindeloze rijen van skyscrapers en drukke straten vol coffee-to-go dragende Koreaanse mannen in kostuum. Eerste stop is de COEX mall met een monument opgedragen aan internet-hype Psy, compleet met een videopaal waar je het youtube filmpje kan afspelen. Een deel van de videoclip zou opgenomen zijn op het dak van deze mall. Een bezoek aan de flagship store van conglomeraat Samsung kan natuurlijk ook niet ontbreken in Korea. In een futuristisch gebouw met decadent grote flatscreens krijgen we een gepersonaliseerd verhaal voorgeschoteld om ons duidelijk te maken welke fantastische producten Samsung wel niet te bieden heeft. Van ‘smart-fridge‘ tot ‘Virtual Reality‘ brillen. Ook al is het een beetje reclame voor eigen winkel, toch is het best imposant.
In Gangnam zijn er veel speciale cafés en andere eetgelegenheden. We stoppen bij Remicone waar ik een vanille-ijsje eet met suikerspin. We sluiten de dag af met een ander exportproduct dat vooral de Aziatische wereld domineert: K-pop. We bezoeken K-star road, naar analogie met de hollywood walk of fame.

Psy monument – Bibliotheek in COEX mall – Ijsje – Straatbeeld Gangnam

Zaterdag: Studentenwijken

Eerder hadden we al opgemerkt dat de Jongmyo Shrine zaterdag vrij te bezoeken was. Aangekomen in de shrine, een combinatie tussen tempel en begraafplaats voor de Koreaanse koningen, merken we de typische Koreaanse architectuur op die we al kennen van de andere paleizen. De grote pleinen en rechthoekige sobere gebouwen zorgen voor een statige indruk. Terwijl we het domein verkennen, horen we tromgeroffel in de verte. Het blijkt een concert te zijn met traditionele kledij en instrumenten. Dit zorgt voor een toepasselijke sfeer. Het is duidelijk dat de Koreanen nooit een verkleedpartij zullen afslaan.
In de namiddag bezoeken we twee studentenbuurten: Hongdae en EWHA Woman’s Univeristy. Maandag bezochten we Hongdae al eens vluchtig, maar op zaterdag is er een markt. De hele buurt is erg hip. Coffee shops, goedkoop eten en winkels met schattige Koreaanse knuffeldieren.

Jongmyo Shrine – Straatbeeld – Ehwa Woman’s University – Pauze nemen

Zondag: Design Plaza

In het oostelijk gedeelte van Seoul ligt Dongdaemun met het gelijknamige Dongdaemun Design Plaza & Park. Het gebouw oogt erg futuristisch en het lijkt wel alsof er een ruimteschip is neergestreken in de stad. In het gebouw is er een museum, een aantal kunstgalerijen en een paar winkels. We snuisteren door de mooie spulletjes in de winkels en nemen een kijkje in de rest van het gebouw.
Vlakbij het park staat er nog een stukje van de oude stadsmuur. We bezoeken het kleine Wall of Seoul museum en wandelen vervolgens langs de stadsmuur naar Ihwa-Dong. Ihwa-Dong is een gezellige buurt met smalle steegjes en kleine cafés. Langs de straten zijn verschillende muurschilderingen aangebracht. We eindigen onze wandeling in Naksan park, waar we een mooi uitzicht hebben over de stad.

Ihwa-dong en DDP

Volgende week zullen we nog een paar dagen doorbrengen in Seoul. Woensdag keren we terug naar Bangkok. Het plan is om tijdens het weekend verder te reizen naar Ayutthaya, de voormalige hoofdstad van Siam.

  1. Marc Cruyt-Mia Missinne says:

    Leuke foto met die ballonnen, Linde! Geen foto in traditionele klederdracht gezien van jullie. Nog niet weg uit Seoul en er al terug willen komen. Weer naar bekende streken volgende week.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like